Palenque

Sjalva staden ar inte sa mycket att skryta om, men om man tar sig ut mot de beromda ruinerna (de storsta och mest imponerade I Mexico, enligt entusiaster) sa finns dar en liten djungelby med ett par cabana-hostal och en restaurang dar ett live-mariachi-band underhaller om kvallarna.

Och ja, jag maste erkanna att ruinerna faktiskt var sevarda och riktigt haftiga, speciellt eftersom det hela ackompanjerades av vral (jag overdriver inte) fran aporna I djungeln alldeles intill. Sam kunde naturligtvis inte lata bli att klattra pa en ruin som inte skulle klattras pa (men det fanns faktiskt inga skyltar!) och vi var extremt nara att bli utslangda av en bister vakt. Jag, som alltid foraktat kvinnor som grater krokodiltarar for att fa sin vilja fram, sag hela dagens planer ga I kras (detta var cirka tio minuter efter vi hade kommit in I tempelomradet) och pressade fram ett par tarar. “Por favor, senor, vi ska inte klattra mer, jag lovar”. Han konstaterade sammanbitet I sin lilla walkie-talkie till sakerhetsvakterna att “la nina esta triste” – “flickan ar ledsen” och sa var saken biff. Highfive bakom nasta knut och sa fortsatte vi upptacksfarden pa lagre nivaer.


Bilden som nastan fick oss utslangda


Idag (tisdag) har vi tillbringat dagen plaskandes och hoppandes vid ett par imponerande vattenfall. Det kanns lite som om det ar Asien all over again – tempel och vattenfall – men vi har bestamt att vi bara ska se Tikal I Guatemala ocksa, sen far det vara nog med ruiner.



WOHO!!

Sa imorgon bar det av mot Flores, en liten stad som ar en o I en sjo I norra Guatemala. Darifran ska vi se Tikal och sedan fortsatta mot Belize. Efter att ha tillbringat manga kvallar med att forsoka klura ut hur den har resan egentligen ska se ut har vi antligen kommit fram till en preliminar plan.

Den ser ut sa har: Efter Tikal: Belize, andas ut och ligga pa beachen (min forfragan, eller snarare mitt krav). Inga tempel. En och annan snorkeltur kanske.

Ner genom Guatemala och Honduras ( I praktiken bara en kort stund I varje land) for att na Nicaragua som ar det land vi bagge helst vill se. Ingen aning om vad veckorna I Nicaragua kan tankas omfatta, nagon kanske har tips?

Sa smaningom ner till San Jose, Costa Rica, dar vi tar flyget (snabbare och billigare) till Cancun och Yucatan (Tulum! Isla de Mujeres!) I en vecka eller sa. Sedan Cancun-Havanna och huvudattraktionen KUBA I en manad!! Har tankte vi campa och lifta eftersom landet ar dyrt men sa sakert att det ar lojligt at det och de dessutom har organiserade liftningssystem. Det blir strander, mojitos, salsa och vad mer nu landet har att bjussa pa.

I mitten pa april ar det sa dags for mig att komma hem till min praktik och da tar jag planet hem till Stockholm fran Cancun (betydligt billigare an att flyga via Bahamas till Florida, eftersom man inte kan flyga direkt till USA fran Cuba, och sen ta sig upp till New York som originalplanen var).

Har I Palenque ar myggorna fulla med dengue fever och pa toaletten finns en spindel stor som en handflata. Det ar valdans fint att vara I naturen, men jag maste anda erkanna att jag ser fram emot Belizes vita strander.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0